Käsite virtuaalinen on toimitilan, virtuaalitodellisuuden lisäksi myös ontologinen ja poliittinen käsite. Gilles Deleuzen ajattelussa todellisuus hahmotetaan virtuaalinen – aktuaalinen käsiteparin avulla. Virtuaalinen ei kuitenkaan ole aktuaalisen peili tai toisinpäin eikä myöskään samankaltainen sen kanssa. Pikemminkin virtuaalisen ja aktuaalisen suhde on nähtävä prosessina, jossa ”virtuaalinen laskostaa sisäänsä tendenssejä, joiden mukaisesti aktuaalinen oleva syntyy” (Taira&Väliaho 2006, 76).  Mielenkiintoista on se, ettei virtuaalinen, joka siis koostuu sellaisista moneuksista kuten luokka, rukupuoli ja rotu, ole representoitavissa, vaikkakin se on kvalifioitavissa.

 

Toinen virtuaalista määrittelevä piirre on se, ettei se pidä sisällään negaatiota tai dialektiikkaa vaan em. ominaisuudet kuuluvat aktuaaliselle. Virtuaalinen on avoin järjestelmä, joka ehkä sitten saa nimensä ja vastakohtaparinsa aktuaalisessa. Tärkeää on se, että kaikki, mitä on aktuaalisessa on peräisin virtuaalisesta. Virtuaalinen ei kuitenkaan ole pelkkä moneuksien säiliö vaan sillä on oma luova voimansa, joka perustuu avoimuuteen ja pyrkii muutokseen. Tämä tietysti tarkoittaa sitä, että virtuaalinen pitää sisällään vastarinnan mahdollisuuden. Kyseessä on siis poliittinen käsite.

Lähteet:

Taira, Teemu ja Väliaho, Pasi 2006. Virtuaalinen. Teoksessa: Jakonen, Mikko & Virtanen, Akseli (toim.). Uuden työn sanakirja. Tutkijaliitto. Helsinki.